Muhalif kişiliği ile tanınan gazeteci yazar Ece Temelkuran Türkiye Araştırmaları Merkezi, CTS, (Centre for Turkey Studies) ile Alevi Kultur merkezi ve Cemevi tarafindan duzenlenen bir dizi etkinlige katilmak icin Londra'ya geliyor.
Gectigimiz gunlerde 1. kurulus yildonumunu Park Lane Sheraton'da duzenlenen bir torenle kutlayan Turkiye Arastrimalari Merkezi kutlamasina ingiltere basbakan yardimcisi Nick Clegg, Golge Avrupa Bakani Emma Reynolds, Turkiye'den Cengiz Candar, Ali Bayramoglu, Hilal Kaplan, Amberin Zaman, CHP bursa milletvekili Aykan Erdemir basta olmak uzere 550'yi askin taninmis misafir katilmisti.
Turkiye arastirmalari merkezi tarafindan en son Hilal Kaplan, Amberin Zaman ve Bursa Milletvekili Aykan Erdemir'in konusmaci olarak katildigi ayri panellerin ardindan, bu kez gazeteci Ece Temelkuran'in katilacagi "Balkon Otoritesi; Türkiye’nin Yeni Rejiminin Kısa Bir Tarihi" konulu bir seminer duzenlenecek.
31 Mayıs Salı aksami saat 6-8 arasi SOAS universitesinin Khalili Lecture Theathre isimli konferans salonunda yapılacak olan seminere birçok çevreden çok sayıda kişinin katılması bekleniyor. SOAS’da yapılacak olan seminerin Türkiye’de son yıllarda yaşanan siyasal ve sosyal değişimleri masaya yatırması bekleniyor.
Seminer'de sinirli sayida yer kaldigini belirten Turkiye arastirmalari merkezi direktoru Ibrahim Dogus, katilmak isteyenlerin kisa zamanda info@centre-for-turkey- studies.org emaili uzeri iletisime gecmeleri gerektigini veya internet uzeri http:// ctspublicforumecetemelkuran. eventbrite.com adresinden kayit yaptirilabilecegini acikladi.
Ece Temelkuran Kimdir?
1973 yılında İzmir'de doğdu. Bornova Anadolu Lisesi'ni 1991'de, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1995'te bitirdi. İlk yazıları Patika dergisinde yayınlandı. 1993'te Cumhuriyet'te gazeteciliğe başladı. Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu üzerine çalıştı; röportajlar yaptı. Bütün Kadınların Kafası Karışıktır adlı kitabı 1996'da yayınlandı. Aynı yıl Alman hükümeti tarafından yılın gazetecisi seçildi ve Almanya'da kadın hareketi üzerine bir araştırma yaptı.
1997 yılında Oğlum Kızım Devletim-Evlerden Sokaklara Tutuklu Anneleri adlı araştırma kitabı yayınlandı. Ardından avukatlık ruhsatnamesini aldı ve bu mesleği "henüz" hiç icra etmedi. Cumhuriyet Dergi için yaptığı "Bekaret Testi Suçtur" adlı yazısıyla Tabipler Odası Yılın Araştırma Yazısı ödülünü aldı.
Yurtiçinde ve dışında çeşitli dergilerde yazılar yazdı, CNN Türk'te muhabirlik yaptı. Daha sonra şiir-metin (poem&prose) türündeki İç Kitabı (Everest, 2002) yayınlandı. Eylül 2002'de şiir-metin türündeki üçüncü kitabı Kıyı Kitabı'nı yazdı.
Milliyet'teki köşe yazıları sebebiyle BAL Vakfı tarafından "Beyaz Yorum" ödülüne layık görüldü. Dünya Sosyal Forum sürecini izlemek için 2003'te Brezilya'ya, 2004'te Hindistan'a gitti. Arjantin'de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Bu harekete ilişkin yazıları "Buenos Aires'te Son Tango" adı altında yazı dizisi olarak Milliyet'te yayınlandı.
Savaş karşıtı yazıları sebebiyle Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden "Barış Kalemi" ödülünü aldı.
Yazar Venezüella'daki sosyalist devrimi incelemiş ve üzerine 2006 Ocak ayında "Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita" kitabını yazmıştır. Ayni zamanda, Ermeniler ve Türkler arasındaki ilişkiyi"Ağrı 'nın Derinliği" adlı kitabında yazmıştır
En son HaberTurk’de çalışan Temelkuran’ın yazılarından dolayı işine son verildi.
No comments:
Post a Comment