Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (Centre for Turkey Studies- CTS) aylık periyotlarda gerçekleştirdiği Türkiye konulu toplantıların sonuncusu gazeteci Kadri Gürsel’in katılımı ile gerçekleşti. 26 Kasım Pazartesi akşamı İngiliz parlamentosunda düzenlenen ‘Suriye ve Türkiye dış politikası’ konulu toplantının moderatörlüğünü İşçi Partili milletvekili Siobhain McDonagh yaptı. Milletvekili Mike Gapes ve King's College öğretim üyesi Bill Park’ında katıldığı toplantıya Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelerde izlediği politikalara yönelik eleştiriler damgasını vurdu.
Geniş ilgi gören toplantıda Milliyet gazetesi yazarlarından Kadri Gürsel, Türk dış politikasının Suriye’deki gelişmeler konusunda izlediği politikaların yanlış olduğunun net biçimde anlaşıldığını söyledi. Türkiye’nin Suriye sınırındaki mülteci akınının suni olarak yaratıldığını öne süren Gürsel, Erdoğan yönetiminin kolayca yıkılacağını sandığı Esad yönetimine karşı ABD, Birleşmiş Milletler ve diğer Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldığını söyledi. AKP iktidarının Beşir Esad karşıtlığının ideolojik bir yaklaşım olduğu izlenimi verdiğine işaret eden Gürsel, “Bölgedeki az sayıda Türkmenden oluşan muhalif birliklere verilen isimler bu yaklaşımı daha belirgin hale getiriyor. Yüzbinlerce Alevinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Yavuz Sultan Selim, İslamcılığı sembolize eden Albülhamit ve Osmanlıcılığı sembolize eden Fatih Sultan Mehmet isimleri, Türk hükümetinin Suriye politikasında modern, reformcu ve demokratik değerleri esas almadığını göstermektedir.” dedi. Kamuoyu anketlerinin Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunun AKP’nin Suriye politikasını desteklemediğini gösterdiğini hatırlatan Kadri Gürsel, Türkiye’nin mülteciler ve Suriye konusunda uluslararası güçler tarafından yalnız bırakıldığını ileri sürdü. Tanınmış gazeteci sözlerini şöyle sürdürdü: “Kasım ayında Katar’da yapılan ve 2011’de İstanbul’da Türkiye’nin himayesi ve koordinasyonuyla kurulan Suriye Ulusal Konseyi’nin Suriye muhalefetini temsil yeteneğine sahip olmadığını ilan eden toplantı, AKP destekli oluşum ve politikaların geçersiz hale geldiği anlamındadır. Türkiye, ideolojik, gerçekçi olmayan ve yanlış dış politikası nedeniyle sadece Suriye değil başka Ortadoğu ülkeleri tarafından da düşman kazanmıştır.”
Toplantıda konuşan İngiltere Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olan milletvekili Mike Gapes, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda uluslararası kamuoyu tarafından yalnız bırakıldığını söyledi. Suriye’de son iki yılda 2.5 milyon kişinin göç ettiğini ve bunların yaklaşık 400 bininin başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını vurgulayan Gapes, İngiltere’nin Fransa ve ABD ile beraber Baas rejimlerine karşı çıkarken Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin tarafından yalnız bırakıldığını savundu.
King’s College’den Dr Bill Park ise konuşmasında Türk Dışişleri’nin Suriye’yi yanlış tahlil ettiğini söyleyerek, 2002’de Irak’a müdahaleye karşı çıkan ve mecliste tezkereye onay vermeyen Türkiye’nin, şimdi Suriye konusunda müdahaleden yana bir politika izlemesine anlam veremediğini ifade etti. “Türkiye Suriye ve Ortadoğu’da Sünni egemenlik yapısıyla çatışmaların çözüleceğini düşündü. Barzani’nin Kuzey Irak’ta kendi devletini kurarken PKK ve PYD’ye karşı kendi yanında yer alacağını sandı. Bölgedeki kırılgan yapıyı ve Kürt meselesini hesaba katmadı. Uçuşa kapalı hava sahasını kimin sağlayacağını Rusya ile ilişkilerini ve enerji bağımlılığını gözardı etti.” diyen Park, Suriye’de Esad sonrası daha demokratik bir yönetim geleceği beklentisinin daha çok ‘umut’ olduğunu belirtti.
No comments:
Post a Comment